همایش اعضاء و هواداران جماعت شهرهای شمال سیستان و بلوچستان برگزار شد
همایش دینی، علمیو فرهنگی، با حضور جمعی بالغ بر ٢٠٠ نفر از اعضا و هواداران جماعت دعوت و اصلاح از ٢٩ اسفندماه ٩٥ لغایت ١ فروردینماه جاری ایرندگان خاش برگزار شد.
بنا به گزارش پایگاه اطّلاعرسانی اصلاح، این همایش سهروزه با حضور جمعی از اعضا و هواداران جماعت از شهرهای سراوان، سوران، جالق، خاش، زاهدان و میرجاوه در قالب برنامههای متنوعی شامل سخنرانی، میزگردهای کارشناسان، مسابقه فرهنگی، کوهنوردی، گردشگری، تلاوت قرآن مجید، مأثورات دستهجمعی، مسابقات سخنوری نوجوانان و... برگزار شد.
در افتتاحیهی این همایش شیخ انور ایرندگانی ضمن خوشامدگویی به حضار، به بیان مختصری از جغرافیا و زیستبوم ایرندگان پرداخت که مشتمل بر 18 هزار نفر جمعیت و 140 آبادی است و آب و هوای معتدلی دارد و منطقهای کشاورزی با محصولاتی چون خرما، برنج، باقلا و مرکبات است؛ همچنین دارای 85 مسجد با 6 مسجد جامع میباشد.
وی در ادامه اذعان داشت همانگونه که حرکتهای غیراسلامی تلاش میکنند، ما نیز مسئولیت داریم که حرکتهای اسلامی را بشناسیم و از طریق آنها اسلام را به سایرین انتقال دهیم.
در بخش دیگری از افتتاحییه، مولوی محمدیوسف ارباب از اعضای جماعت، کسب رضایت الهی را مهمترین هدف برگزاری این دوره برشمرد؛ وی همچنین شناخت بهتر همدیگر، تقویت جمعگرایی، فراهم کردن بستری برای گفتوگو و تبادل نظر جمعی، همزیستی اسلامی و محک زدن احساس مسئولیت، تقویت مکارم اخلاقی و ارتباط با یکدیگر، بروز مهارتهای خود و تقویت احساس ارتباط خواهری و برادری را از دیگر اهداف دوره برشمرد.
در ادامهی دوره، مولوی عطایی با ارایه درسگفتار «تقوی و پرهیزکاری» ضمن بررسی آیات مرتبط با تقوی در قرآن مجید، گفت: «زندگی منهای تقوا، غیر اسلامی است و با تقواست که مرگ و زندگی اسلامی میشود. اگر بندهای در مسیر تقوی تلاش و زندگی کند خداوند بر خود حق میداند که او را مسلمان بمیراند.»
وی اشاره کرد که در قرآن مجید، از تقوی در بیش از سیصد آیه سخن رفته است و در ابتدای 11 سوره دعوت به تقوا آمده است و در سوره حجرات تقوی پرتکرار است.
مولوی عطایی تقوی را ترک گناه و حفاظت معنی کرد و آن را غذای ایمان دانست که موجب پیراستن نفس از آلودگیهاست. وی فواید تقوی را پرهیز دهنده از بدیها و سوق دهنده به فضایل، آرامش دهنده درون، اعتمادسازی، استحکام بنای خانواده، جلب برکات آسمانها و زمین، نجات از تفاخر قومی و قبیلهای و ایجاد صلح و آشتی برشمرد.
در ادامه میزگرد اعتدال و میانهروی با حضور کارشناسان آن، دکتر داود زرّینپور بهعنوان مجری، عابد حسین بارکزهی مسئول هیأت اجرایی استان، حافظ عبدالباسط مرادزهی و غلامرضا اخوان مسئول روابط عمومی جماعت در استان، برگزار شد؛
عابد حسین بارکزهی در این رابطه گفت: «مفاهیم زاییدهی شرایط هستند و اکنون علاوه بر کشور ما، در عراق، سوریه و شاخ آفریقا میانهروی مطرح است، راه وسط و میانهای که اسلام ارایه داد برنامه وسط میان مکاتب بود؛ اصل دیانت اسلام وسط است و مفهوم قصد را در خود دارد.»
وی در اشاره به ابعاد فردی و اجتماعی وسطیّت افزود: «افراد معتدل شیوه عبادت خاصی دارند و پیامبر خدا –صلّیالله علیه و سلّم– از عبادتهای خلاف سنّت خود تحذیر داده است. عبادت خوارج موجب افراط آنها در زمینهی دیگر شد؛ البته تفریط هم هست مانند دوری از جماعت و نخواندن نماز صبح.»
وی اضافه کرد: «در سخن گفتن باید میان پرحرفی و کمحرفی تعادل داشت؛ در خوراک هم باید به مصداق «کلوا و اشربوا و لاتسرفوا» عمل کرد؛ در راه رفتن، در دوستی و دشمنی، در اعتماد و در موضعگیریهای جماعت هم باید متعادل بود.»
وی در مورد ریشههای افراطگرایی گفت: «بازگشت در همه چیز به زمان قبل و زمان پیامبر –صلّیالله علیه و سلّم– بدون درک موقعیت و شرایط و اجتهاد، فساد ایجاد میکند و علمای حاضر در این زمینه باید روشنگری کنند؛ امّا طبعاً در اسوهگیری به پیامبر و اصحاب او نیاز داریم.»
وی افزود: «انفکاک عقلی، از بین رفتن طبقات اجتماعی، عدم دقت در هدفگزاری، عدم تحمل نظرات و عقاید، ایجاد درگیریهای فیزیکی و جامعه خشن مهارگسیخته از عوامل ایجاد کننده خشونت هستند.»
عبدالباسط مرادزهی در مورد اعتدال گفت: «اعتدال مسبوق به آفرینش است و از عدل و عدالت گرفته شده است و قرار دادن چیزی در سر جای خود میباشد. اعتدال هم در تکوین هستی و هم در قانونگذاری خداوند وجود دارد.»
وی افزود: «اعتدال نشانه خردورزی و افراط و تفریط نشانه جهل است. یهود به دنیاگرایی افراطی و مسیحیت به اخروی گرایی افراطی (خداگرایی منهای انسان) گرویدند؛ اما اعتدال اسلامی تمدّنساز است و جامعهای توحیدی بنا مینهد که با الله آغاز میشود و به مردم ختم میگردد. این اعتدال باید بصورت علمی و تربیتی نهادینه شود.»
وی ریشه مشکل افراطگرایی را به رفتار خود مسلمانان و البته نقشههای دشمنان آنان منتسب کرد.
غلامرضا اخوان نیز در این رابطه گفت: «وقتی مبدأ و مقصدی را در نظر میگیریم میان آن دو نقطه اعتدال است. جوانی در میانه کودکی و پیری و مرکز قدرت است.»
وی در اشاره به مؤلّفههای اعتدال، از تسامح، آسانگیری، پرهیز از فقهزدگی، اهتمام به عقل و اندیشهو پرهیز از تکفیر و تفسیق نام برد.
در ادامهی روز اول همایش، حافظ عبدالغنی جهانی طی مطالبی مبسوط به بحث در مورد ایمان به قیامت و تأثیر آن در زندگی پرداخت؛ وی ایمان به قیامت را در پرتو آیات کلام الهی مورد بررسی قرار داد و گفت: «ایمان به قیامت به مفهوم احساس مسئولیّت است و خداوند از تک تک نعمتهایی که در اختیار ما قرار داده است سئوال خواهد کرد.»
وی افزود: «اگر اعتقاد به قیامت در قلب انسان ساکن شود، لحظات زندگی انسان معنا پیدا خواهد کرد و از آنها به خوبی استفاده خواهد کرد.»
در روز دوم همایش، میزگرد بررسی اندیشههای اصلاحی سه حرکت جماعت دعوت و اصلاح، جماعت تبلیغ و سلفیت، با حضور کارشناسانی مورد بحث و بررسی قرار گرفت که در گفتوگوی میان اندیشههای اسلامی در استان، ابتکاری تازه در جهت همگرایی و درک متقابل محسوب میشود.
این میزگرد که با مجریگری عبدالغفور گُردهانی و حضور کارشناسان، داوود نارویی مؤلّف و مترجم، هوشنگ ملازهی فرهنگی بازنشسته و عبدالواحد دهواری استاد حوزه علمیه دارالحدیث امام بخاری سراوان، برگزار شد.
عبدالواحد دهواری در این رابطه گفت: «امّت، بیماری داخلی و خارجی دارد و برای تقویت آن تقوی لازم است. اولویّت در اصلاح باید قرآنی باشد بهگونهای که پیامبر –صلّیالله علیه و سلّم– و یارانش بر آن بودند. تنها راه اصلاح جامعه دعوت بر نهج سلف است. پیامبر –صلّیالله علیه و سلّم– همهی امور را بیان کرده است. توحید مهمترین مسأله در اصلاح است؛ در روشهای بشری خطا وجود دارد.»
وی دغدغه اصولی خود را در توحید و ایمان، مبارزه با بدعتها و اصلاح سلوکیات دانست.
داوود نارویی در مورد اندیشه اصلاحی امام بنا گفت: «ما نیازمند بررسی ریشههای ایجاد اندیشهی اصلاحی هستیم؛ مکتب اصالت جمع (سوسیالیسم) اصلاح جامعه را بر اصلاح فرد مقدّم میداند و مکتب اصالت فرد (لیبرالیسم) تقدّم را به نیازهای فرد میدهد و روشهای تربیتی خاصی دارد.»
وی افزود: «امام بنا -رحمهالله- روشهای اصلاحی خود را در حوزه اقتصاد از رعایت اصول اسلامی در معاملات با پرهیز از ربا و غش آغاز کرد. در حوزه روابط و تعامل دو جانبه به برگزاری کلاسهای تربیتی اخلاق و عقیده و فقه پرداخت، به همزیستی و معایشه در زندگی و بازار، حرکت همکنش، تأثیر مربّی و متربّی توجه داد و از ابزاری مانند اردو و کتیبه در تربیت فرد ابتدا در خانواده و در مرحله بعدی در جامعه بهره برد.»
هوشنگ ملازهی در مورد خاستگاه جماعت تبلیغ اظهار داشت: «علما بصورت کلاسیک در مدارس دینی بودند و امّت درگیر معاش خود بود و از آخرت غفلت نموده بود. دغذغه مولانا الیاس چرایی دوری امت از سنتهای پیامبر –صلّیالله علیه و سلّم– بود. علما به ایراد خطبه میپرداختند اما این کافی نبود. وی ابتدا در جماعتی 7 نفره کار خود را شروع کرد و به معرفی توحید و قول لااله الا الله و محمد رسول الله پرداخت و از نیروی مردم علاوه بر علما در دعوت بهره گرفت.»
در بخشی از میزگرد استاد عبدالواحد دهواری گفت: «امام بنا و بقیه انسانها در معرض خطا هستند؛ در حالی که میزان سنجش قرآن و سنّت است. با توجه به آنکه پیامبر خدا –صلّیالله علیه و سلّم– همه چیز را بیان فرموده است، ما نیازمند گروهی دیگر نیستیم. اندیشه سلفی اندیشه تازهای نیست بلکه التزام به سنّت پیامبر –صلّیالله علیه و سلّم– است که الزام امّت هم هست. اهل حدیث دعوت به فهم سلف میدهد و در مقابل اهل حدیث اهل بدعت قرار دارد.»
وی افزود: «متأسّفانه گروهها و مذاهب، دایره اسلام را تنگ کردند و خرافات و بدعاتی را به نام سنت و لااله الا الله وارد کردند. اهل حدیث اهل غلو نیست و سنن پیامبر را به برداشتها تعطیل نمیکنند و تشدّد ندارند.»
در ادامه داوود نارویی در اشاره به خاستگاه همهی جریانهای اسلامی که قرآن و سنّت است بیان داشت که دغدغههای من در دعوت و اصلاح بهتر جواب داده شد. وی افزود: «امام بنا قضایای اختلافی را برجسته نمیکرد و مسایل عقیدتی را با نرمی و آرامی طرح میکرد. شیوه تربیتی جماعت دعوت و اصلاح طوری است که مسایل با گشودگی ذهنی در تربیت حل میشود.»
وی گفت: «من هم مقلّد صرف نیستم و اهل مطالعهام؛ در این جریان فکری انعطاف و گشایش و بردباری بیشتری نسبت به جریانات دیگر وجود دارد.»
هوشنگ ملازهی در مورد موفقیت جماعت تبلیغ گفت: «دعوت و تبلیغ در همه اقشار جامعه نفوذ کرده است، هم باسوادان و هم بیسوادان. پیشرفت جماعت در اعزام گروههای تبلیغی به اکناف جهان بوده است و مردم زیادی با توجه به سادگی مفاهیم و روش، مسلمان شدهاند.»
وی افزود: «جماعت به سیاست اهمیت داده اما اولویت را اصلاح مردم جامعه میداند و به ایمانیات و عبادات توصیه میکند.»
از دیگر برنامههای این دوره ارائه سه سخنرانی دیگر، گردش در دل رودخانه ایرندگان و مسابقه سخنرانی نوجوانان بود که در اختتامیه به رسم یادبود جوایزی به آنها تقدیم شد.
گفتنی است که همزمان با برگزاری جلسات برای بزرگسالان، جلسات درسی جداگانهای همچون داستانهای اسلامی، سرودهای اسلامی، آشنایی بازبان بلوچی، نوآوری و خلاّقیّت، اخلاق، آموزش هنر رسانهها و... برای کودکان و نوجوانان برگزار شد.
همچنین یک مسابقه اطلاعات عمومی برای نوجوانان دختر و یک مسابقه نقّاشی برای نوجوانان پسر برپا شد که آثار آنان طی نمایشگاهی در معرض دید افراد شرکت کننده قرار گرفت.
لازم به ذکر است که در انتهای این همایش، مولوی عبدالرحمن موحّد نیز ضمن ابراز خوشحالی از گردهمایی گروههای مختلف در این دوره، برای جماعت دعای پیشرفت کرد و با قرائت دعایی از جانب وی، همایش خاتمه یافت.
- افزودن نظر جدید
- 2749 بازدید
-
نسخه مناسب چاپ